Bij een babyspa kan je je baby laten floaten, ook wel hydrotherapie genoemd. Floaten en babyzwemmen zijn allebei activiteiten die gerelateerd zijn aan zwemmen, maar ze verschillen in doel en uitvoering. In deze blog leggen we hier meer over uit.
Floaten
Floaten c.q. hydrotherapie is een vorm van fysiotherapie. Het gaat hierbij om gewichtloos bewegen in warm water met als doel lichaam en geest te laten ontspannen, eventuele klachten/belemmeringen te verminderen en de motorische ontwikkeling te bevorderen.
Het water wordt na elke sessie ververst en is vrij van chloor, zeep, zout en andere chemicaliën. De temperatuur van het water is ongeveer 36/37 graden. Een baby blijft drijven (floaten) door middel van een speciale drijfband. Deze is gemaakt van parelschuim voor de juiste ondersteuning van het lichaam en het beste drijfvermogen. De band is veilig te gebruiken, want de band kan niet lek gaan of leeg lopen tijdens een sessie.
Een baby gaat met deze drijfband in een speciaal ontworpen mini jacuzzi en kan vervolgens naar hartenlust spartelen en genieten van gewichtloos zijn in het water. Optioneel kan er nog gebruik gemaakt worden van luchtjets waardoor het badje verandert in een bubbelbad.
Ouders kunnen naast het badje plaatsnemen en genieten van een warm kopje koffie of thee met wat lekkers. Een ideaal uitje dus om te ondernemen met je kindje en tegelijkertijd op een laagdrempelige manier zowel de geestelijke- als lichamelijke ontwikkeling te stimuleren.
Indien er geen contra-indicaties zijn, is een bezoek aan een babyspa mogelijk vanaf 4-6 weken oud. Afhankelijk van de verschillende drijfbanden die een babyspa heeft is het floaten mogelijk tot de leeftijd van 6 maanden of zelfs circa 14 maanden oud.
Babyzwemmen
Babyzwemmen daarentegen is een activiteit in het zwembad waarbij ouders samen met hun baby in het water gaan om speelse wateroefeningen te doen met als doel het laten wennen aan water en het stimuleren van de motorische ontwikkeling. Daarnaast is babyzwemmen ook een sociale activiteit. Niet alleen tussen ouder en kind, maar ook met andere ouders en hun baby's.
Een ander verschil tussen floaten bij een babyspa of babyzwemmen bij een zwembad is het water. De temperatuur van het water in een zwembad ligt rond de 30-32 graden. Omdat het om grote (zwem)baden gaat is het onmogelijk om na elke zwemles het water te verversen. Zwembaden maken daarom gebruik van chloor of zout om het water te filteren om zo bacteriën tegen te gaan. Water met chloor of zout kan echter irritatie geven op de huid, ogen en aan de luchtwegen. Uit een onderzoek van de Hoge Gezondheidsraad, het adviesorgaan van Volksgezondheid, blijkt dat zwemmen in water met chloor ongezond is voor baby's. "Het risico op infectie en de negatieve effecten van het licht toxische chloor zijn te groot", zegt Micheline Kirsch-Volders van de VUB, die het onderzoek in goede banen leidde. "Baby's zijn vatbaarder voor ziektes en bovendien is de temperatuur in plonsbadjes vaak relatief hoog, wat de groei van micro-organismen nog bevordert."
Babyzwemmen wordt meestal aangeboden door openbare zwembaden, maar steeds vaker zie je dat ook sportscholen en andere recreatiecentra met een zwembad groepslessen en privélessen aanbieden. Kijk naar hoe je kindje reageert op prikkels om te beoordelen of je het beste een regulier zwembad kan bezoeken of een kleinschaliger zwembad met minder prikkels.
Babyzwemmen is mogelijk vanaf 2-3 maanden oud mits je kindje gezond. Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt of je met je baby naar een babyspa of zwembad kan gaan.
Bron: belga.be
Bedankt voor uw aanmelding!
Oeps, bij het versturen van uw aanmelding is een fout opgetreden.
Probeer het later opnieuw.
© Copyright 2020-2024 Caresse Babyspa. All rights reserved.