Wat is een Babyspa?

Wat kan je doen bij een babyspa en wat zijn de voordelen?

Nederland telt momenteel ongeveer 200 babyspa's. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere delen van de wereld is het bezoeken van een babyspa steeds populairder. Maar wat is het precies en waarom zal je wel of niet een bezoekje brengen aan een babyspa?


Over het algemeen kan je bij een babyspa terecht voor een babymassage en een hydrotherapie sessie, ook wel floaten genoemd. Sommige spa's bieden meerdere behandelingen aan, zoals baby-yoga of een cursus Babytaal, maar ook behandelingen die gericht zijn op moeders. In deze blog richten we ons op de basis behandelingen babymassage en hydrotherapie.


Hydrotherapie

Hydrotherapie wordt ook wel watertherapie of floaten genoemd. Het is een vorm van fysiotherapie waarbij een baby gewichtloos kan bewegen in warm water. Dit gebeurd in een soort mini jacuzzi en met behulp van een speciale drijfband. Afhankelijk van het uithoudingsvermogen van een baby duurt dit gemiddeld 20 minuten. Omdat een baby nagenoeg gewichtloos is in het water en hierdoor vrij kan bewegen, wordt de motorische ontwikkeling gestimuleerd. Dit kan bijvoorbeeld fijn zijn na een snelle of complexe geboorte, waarbij het lijfje van een baby (deels) vast is komen te zitten, maar het kan ook preventief helpen om het lichaam soepel te houden en bewegingen mogelijk te maken die buiten het water nog niet mogelijk zijn.


Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk kent hydrotherapie een aantal voordelen. Door het warme water ontspannen niet alleen de spieren, maar er komen ook hormonen vrij in het lichaam, zoals oxytocine, ook wel bekend als het gelukshormoon of knuffelhormoon. De aanmaak van dit hormoon zorgt voor minder stress (minder aanmaak van het stresshormoon cortisol), zorgt voor een sneller herstel en geeft een groter gevoel van verbondenheid.


Indien de situatie het toelaat kan er tijdens een sessie ook gebruik gemaakt worden van luchtjets. Deze zijn verwerkt in de bodem van het badje. De luchtjets creëren bubbels die richting het wateroppervlak gaan, terwijl deze langs het lichaam van de baby stuwt. Dit heeft een zacht masserend effect op de huid. Dit kan helpen bij het ontspannen van de spieren en stress verlichten. De combinatie van het warme water en de luchtbubbels kunnen ook helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie en pijntjes verlicht, zoals buikkrampjes en pijn in de spieren en gewrichten.


Echter geven de bubbels ook een milde stuwing aan het water. Tevens dient er rekening mee gehouden te worden dat sommige kindjes meer zorg nodig hebben of sneller overprikkeld zijn. Het is daarom belangrijk om per situatie te beoordelen of het gebruik van de luchtjets verstandig is. In de basis gaat het om gewichtloos te drijven in warm water. De luchtjets kunnen hierbij een toevoeging zijn, maar het gebruik is niet noodzakelijk voor het gewenste effect.


Babymassage

Bij de meeste babyspa's is het vaak ook mogelijk om een babymassage in te plannen. Dit kan een losse behandeling zijn, in combinatie met een hydrotherapie sessie of ook als groepscursussen van een aantal bijeenkomsten. Er zijn verschillende massagetechnieken, maar de meest gebruikte techniek is de Shantala Babymassage. Dit is een ritmische massage afkomstig uit India en vernoemd naar Shantala, een legendarische dame die haar baby masseerde.


Het doel van deze specifieke massage is om de ouder-kindrelatie te versterken en zowel de fysieke- als de emotionele gezondheid van de baby te bevorderen. De liefdevolle aanrakingen en de rustgevende technieken kunnen helpen de baby te laten ontspannen om zo stress te verminderen, het slaapritme te verbeteren en de algehele rust van de baby te stimuleren.


Door de zachte wrijvingen en de lichte druk wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Dit kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en in combinatie met een zorgvuldig geselecteerde olie kan dit ook huidklachten, zoals eczeem verminderen. Daarnaast wordt een baby zich door de massage bewuster van zijn eigen lichaam. Dit bewustzijn kan bijdragen aan een betere motorische ontwikkeling.


Voordelen babyspa

Hierboven zijn al een aantal voordelige effecten benoemd, maar er zijn nog veel meer voordelen dat ze haast ontelbaar zijn. Wetenschappelijke studies bevestigen keer op keer de gunstige effecten van liefdevolle aanrakingen, huid-op-huid contact en ook diverse onderzoeken tonen de positieve werking aan van watertherapie. Hieronder lees je terug welke positieve effecten een bezoek aan de babyspa kan bieden:


  • Stimuleren van de motorische ontwikkeling, de autonomie en het zelfvertrouwen van een baby.
  • Bevorderen van de spierontwikkeling, het immuunsysteem, de ademhaling, de spijsvertering en de bloedsomloop.
  • Opbouwen van een band en wederzijds vertrouwen tussen ouder en kind.


Een bezoek aan een babyspa kan klachten verlichten, zoals:

  • Krampjes
  • Reflux
  • Voorkeurshouding
  • Overstrekken
  • Eczeem
  • Veel onrust en/of huilen
  • Slecht slaapritme


Keurmerk

In Nederland is er geen speciale branchevereniging en/of wetgeving voor babyspa's. Dit betekent dat iedereen een baby kan starten mits hij of zij in het bezit is van een EHBO-diploma. Sinds 2022 is er wel een onafhankelijk keurmerk opgericht voor babyspa's. Babyspa Netwerk controleert en ziet toe op het naleven van gestelde eisen op het gebied van veiligheid, kwaliteit en hygiëne. Wanneer een babyspa aan de gestelde eisen voldoet ontvangen zij een keurmerk. Zo weten ouders dat een babyspa met een keurmerk voldoet aan de gestelde eisen. Een babyspa ondernemer is echter niet verplicht om deze controle uit te laten voeren.


Vergoeding

In sommige gevallen kan een bezoek aan een babyspa vergoed worden. Check hiervoor je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar.


Twijfel je of een bezoek aan de babyspa verstandig is voor jouw kindje? Overleg dan met een behandeld arts of het consultatiebureau.

door duda-wsm 23 juli 2024
Wat is het verschil tussen een babyspa en babyzwemmen?
Meer posts
Share by: